Klarnetistam E.Cipulim izcils sasniegums Sanktpēterburgā

Cipulis StPNo 2019.gada 29.novembra līdz 2.decembrim Krievijā, Sanktpēterburgā, norisinājās XII Starptautiskais izpildītāju konkurss "Sankt Peterburgskie Assamblei iskusstv 2019", kur piedalījās Carnikavas Mūzikas un mākslas skolas 4. klarnetes klases audzēknis Eduards Cipulis.
Piedalīšanās mums nezināmā starptautiskā konkursā vienmēr saistās ar zināmu riska devu - nav zināms ne konkursa līmenis, ne dalībnieku skaits, ne organizatoriskie jautājumi (mēģinājumu, vingrināšanās iespējas). Izrādījās, ka šis ir ļoti liela mēroga konkurss, kura ietvaros notiek gan jauno izpildītāju (solisti, dueti), gan koru, orķestru, teātra, folkloras, horeogrāfijas un mākslas aktivitātes. Kopumā konkursā piedalījās vairāk kā 70 dažādi kolektīvi, 400 solisti un dueti dažādās instrumentu un vecuma kategorijās. Klarnetes spēles grupā piedalījās dalībnieki no dažādām Krievijas pilsētām un apgabaliem, Baltkrievijas, Polijas, vecākajās grupās arī Ķīnas TR pārstāvji, kuri apgūst instrumenta spēli Sanktpēterburgas mūzikas izglītības iestādēs. 
Konkurss klasisko mūzikas instrumentu un vokālās mākslas jaunajiem mūziķiem notika N.Rimska-Korsakova mūzikas vidusskolā, kas telpu un atmosfēras ziņā lika mums atcerēties tālos padomju laikus. Lai gan telpu stāvoklis likās diezgan bēdīgs, tomēr jāuzteic šīs krievu skolas spēja uzturēt mūzikas izglītības līmeni un attīstīties arī šādos materiāli grūtos apstākļos. Šeit skolotājs, spēles meistarība un metodika joprojām tiek augstu vērtēta un cienīta, līdz ar to jauno mūziķu motivācija, spēles prasmes ir augstā līmenī.
Eduards konkursā parādīja savu labāko sniegumu, pierādot, ka spēj koncentrēties stipri neierastos apstākļos. Iespējas mēģinājumam uz konkursa skatuves pirms konkursa nebija (saskaņā ar konkursa nolikumu, tas pat ir aizliegts - draud diskvalifikācija). Šādā situācijā - nezinot akustiku, telpu - ir sarežģīti un psiholoģiski grūti iziet uzreiz konkursā un spēlēt, īpaši, ja vēl nav šādas pieredzes. Tomēr Eduards veiksmīgi tika ar to galā, teicami parādīja savas spējas un muzikalitāti. Savdabīgi bija arī tas, ka konkursa rīkotāji nenodrošināja ar mēģinājumu telpām - nācās pašiem pilsētā meklēt privātu mūzikas studiju, kur izīrēt telpu un mēģināt. Tāpēc pēc šīm pārvarētajām grūtībām bija vēl lielāks prieks par rezultātu - Eduards šajā sarežģītajā un vērienīgajā konkursā izcīnijis 2.vietu, kas pie esošās konkurences ir izcils rezultāts. Tagad Eduardam jāuzstāda jauni mērķi un apņemšanās, lai turpinātu progresēt sava instrumenta spēlē. (Teksts: Eduarda skolotāja Ieva Sloka)